„Consonanțe” / Luminița Avădănei Trofin, Galeriile de Artă „I” ale Universității “Al. I Cuza” Iași

Galeriile de Artă „I” ale Universității “Al. I Cuza” Iași anunţă deschiderea expoziţiei de artă vizuală „Consonanțe” în perioada 1 – 17 noiembrie 2013.
Expoziția prezintă în premieră lucrări de excepție realizate de artista Luminița Avădănei Trofin.
Omogenizând conceptul curatorial, evoluțiile  artistei documentează stări emoţionale şi atitudini dimensionând creații plastice elegante și  rafinate, figurative şi abstracte.
Realizate în tehnici moderne și experimentale, ansamblul de lucrări prezentate sunt incursiuni în teme aprofundate legate de simbolistica și cercetarea materiei si a formei.
Recente interpretări, lucrările de pictură și ceramică etalate comunică dialogul profund dintre opera de artă și oameni, dezvăluindu-ne ritmurile universului de forme documentate pe suprafața de lucru.
Evenimentul expozițional este organizat de Centrul de Studii Europene Iași - U.A.I.C și Biblioteca Austria în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici România - Filiala Iași. 
Vernisajul expoziției va avea loc marți, 5 noiembrie 2013, ora 17.00. 
            Prezintă: profesor univ. dr. Constantin Tofan.


                                                                                                     Coordonatori eveniment: 
                                              Lector univ. dr. Mariana Bărbulescu și profesor Carmen Sîrbu


Conceptul expoziției


"Nu vom fi niciodată destul de recunoscători faţă de pământul care ne-a dat totul."  Constantin Brâncuşi

Artele vizuale, asociate discursurilor imagistice polivalente, se constituie în inițiatori de reacții în lanț, cu caracter evolutiv, stimulând sau chiar construind stări ce țin de chatarsis, înălțare spirituală, estetizare a eului și apropierea de binele stabil și inviolabil.
Dacă unul din rolurile artei este acela de a furniza schimbarea în sine și societate, de la individual la colectiv, actul exhibiționist nu vizează salvarea lumii, ci modelarea sa după principiul efectului fluturelui, valabil inclusiv pe domeniul comunității artistice vazută ca o breaslă, ce se percepe pe sine uneori ca fiind  o lume diferită de restul.
Lucrările artistice prezentate favorizează după cum este și firesc, o explorare a percepțiilor noastre, apelând fizic în actul creator la utilizarea unor materiale organice sau anorganice, adesea neconvenționale în sens tehnic, implicând în final necesități de rezolvare senzoriale, semantice sau spirituale ce țin de subiectivismul creatorului. 
Frumusețea plastică nu se află în perfecțiunea exterioară, ci în concordanța particularităților elementelor de limbaj artistic constituente, ce se instituie într-o consonanța vibratorie între  emoția interioară și materializarea sa.

                                                                                 Artist plastic Luminița Avădănei Trofin